Zeka oyunu denilince akla gelen ilk oyun şüphesiz satrançtır. Çin, Hindistan gibi eski medeniyetler tarafından da kullanıldığı bilinen satranç, tarihi 1500’lere kadar dayanmakta olup geçmişte en çok savaşlarda strateji geliştirmek için kullanılmıştır. Günümüzde ise halk kesimine de inen bir oyun haline gelmiştir. Satranç oynarken genelde birden fazla seçeneği aynı anda değerlendirmemiz gerekir. Bu durum hem dikkatimizi hem de stratejik becerilerimizin gelişmesine neden olur. Oyun oynarken farklı durumları aynı anda değerlendirmemizin sonucunda beynimizin sinir bağlantıları arasında yeni ağlar oluşur ve eski ağlar da güçlenir. Bu yüzden satranç oynamanın zihin sağlığını güçlendirme konusunda önemli derece de etkileri vardır:
Problem Çözmeyi Geliştirir
Oyun sürecinde rakibimize karşı strateji geliştiririz. Rakibimizin hamlelerine karşı oluşturduğumuzu çözümler günlük yaşamdaki oluşan problemlerin çözümünde de bizlere yardımcı olur.
Alzheimer Hastalığını Önler
Alzheimer hastalığının tedavisinde en önemli aktivitelerden biri zihni aktif tutmaktır. Beyin ne kadar tembelleşirse Alzheimer hastalığının oluşma riski artar. Satranç hafıza gelişiminde önemli bir rolü vardır. Bu yüzden hastalığın tedavisinde önemli bir yere sahiptir.
Satranç Sağ ve Sol Beyini Çalıştırır
Beynimizin sağ yarım küresi ile sol yarım küresi farklı görevlerden sorumludur. Sol yarım küre nesneleri tanımadan sorumluyken sağ yarım küre de örüntü ve dizelerin anlamlandırılmasında görevlidir. Satranç oynarken ise her iki yarım küreyi de kullanarak oyun taşlarını hareket ettirip stratejimizi ve rakibimizin stratejilerini çözmek durumunda kalırız. Bu yüzden satranç oynamak beyni iki taraflı çalıştırarak zihin sağlığı gelişimine destek olur.
Konsantrasyonu Geliştirir
Satranç oynamak konsantrasyondan sorumlu beyin bölgelerini uyarır. Bu şekilde problem çözme de dahil olmak üzere beynin konsantrasyon gelişimine yardımcı olur.
Özgüvenimizi Arttırır
Oyun sırasında rakibimize karşı kaybetsek de geliştirdiğimiz stratejilerimiz konusunda hatalarımızı görürüz. Bu durum öz eleştir yapmamızda, kendimizi eksik konularda geliştirmemize yardımcı olur. Bu şekilde ilerki oyunlarda veya problemler ile karşılaştığımızda özgüvenimizi arttırdığı için sorun çözmek konusunda güçlenmemizi sağlar.