Omega-3 ‘lerin özellikle zihin, bedensel gelişim ve bağışıklık sistemi üzerine etkisi çok büyük. Vücutta üretilmeyen ancak sağlıklı yaşam için olmazsa olmazlardan olan omega-3, vücudun iyi çalışabilmesi için elzemdir.
Omega-3 yağ asitleri özellikle beyin fonksiyonlarında yapısal rol oynamaktadır. Japonya da Alzheimer hastalarının sayısı oldukça azdır. Bunun sebebinin japon beslenmesinde balığa oldukça fazla yer verilmesi olduğu düşünülüyor. Bu sebeple haftada en az bir defa balık tüketen bireylerde demans (bunama) gibi rahatsızlıkların daha az görüldüğü bildirilmiştir. Yaplı balıkların yada omega-3 takviyelerinin beyin inflamasyonunu azaltabildiği ve beyin ve sinir gelişiminde sinir hücrelerinin yenilenmesinde rol oynayabildiği ifade edilmektedir.
Bunların yanında öğrenme güçlüğü, şizofreni ve depresyona sebep olan zihinsel dengesizlik durumlarında olan bireylerde olumlu sonuçlar gösterdiği görülmüştür. Omega-3 yağ asitlerinden özellikle EPA; depresyon, manik depresif, şizofreni gibi birçok hastalığın tedavisinde yardımcı olduğu görülmüştür.
*Semra AKAR ŞAHİNGÖZ, OMEGA-3 YAĞ ASİTLERİNİN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ, 2007 Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı:21, s.1-13