Sinir sistemimizin merkezi olan beyin, vücudumuzdaki diğer organlar üzerinde merkezi kontrol sağlamakta; duyusal bilgileri ve kas aktivitesini düzenlemektedir. Beynimiz ayrıca vücudumuzun farklı bölümlerinin birbirleriyle iletişim kurmasına izin veren kimyasal haberciler olarak görev yapan hormonların salgılanmasını da kontrol etmektedir. Sağlıklı bir beyin; dünyayı anlamamıza, hatırlamamıza, öğrenmemize, keşfetmemize ve odaklanmamıza olanak tanımaktadır. Ayrıca bilgilerin yönetilmesini ve muhakeme edilebilmesini sağlamaktadır. Beyin sağlığımız bozulduğunda; ruh hali dengesizlikleri , depresyon anksiyete, odaklanma ve bellek problemleri veya vücudumuzdaki herhangi bir kasın hareketiyle ilgili sorunlar yaşanabilmektedir.
Mavi ve mor renkli gıdalar özellikle beyin ve sinir sistemini serbest radikal hasarının neden olduğu oksidatif stres ve iltihaplanmaya karşı korumaktadırlar. Bu gıdalara rengini veren moleküller olan antosiyaninler güçlü antioksidanlardır ve vücudumuzda çeşitli hastalıklara neden olan serbest radikallerin uzaklaştırılmasını sağlamaktadırlar.
Antosiyaninler, diğer besin öğeleri gibi vücudumuzda depolanmamakta ve enerjiye de dönüştürülememektedir. Vücutta düzenleyici olarak görev yapmakta, organların ve hücrelerin daha rahat çalışabilmesini sağlamaktadırlar.
Antosiyaninler; fitokimyasallardan olan flavonoidler ailesinin üyeleridir ve vasküler fonksiyonları, kan akışını ve beynimizin bilişsel fonksiyonlarını (beynimizin düşünmek, okumak, öğrenmek, hatırlamak, akıl yürütmek ve dikkat etmek için kullandığı temel beceriler) iyileştirmektedirler. İltihabi durumları azaltarak ve beyindeki DNA hasarını engellemekte, düşünmeye ve hafızayı korumaya yardımcı olmaktadırlar.
Örneğin; mavi mor meyvelerden yabanmersini polifenoller ve antosiyaninler içermektedir ve beyni oksidatif strese ve neden olabileceği hasara karşı korumak için güçlü bir antioksidan görevi görmektedir.
Diyete yaban mersini eklemek (yaklaşık 1 bardak taze yaban mersini) bilişin bazı yönlerini iyileştirmeye yardımcı olabilmektedir. Tıpkı yaban mersini gibi mavi mor renklerde çeşitli erikler ve bunların kurutulmuş muadilleri neoklorojenik ve klorojenik asit gibi fenolik bileşikler içermektedir. Antioksidan aktivite gösteren bu fitokimyasallar nöronal ve davranışsal yaşlanmanın seyrini tersine çevirmeye yardımcı olabilmektedir. Beyin sağlığını destekleyen diğer mavi mor meyveler arasında mor üzüm, kuru üzüm, incir, böğürtlen sayılabilmektedir.
Tüm bunların yanı sıra örneğin Akdeniz ülkelerinde yaygın olarak yetişen mor saplı lahanalar, yeşil saplı lahana ile karşılaştırıldığında çok daha yüksek seviyelerde fenolik asitler ve flavonoidler içermektedir. Ek olarak zengin bir antosiyanin içeriğine de sahiptir. Yine mavi mor renge sahip patatesler içeriğindeki C vitamini ve antosiyaninlerle iyi bir antioksidan kaynağı olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca tıpkı mor lahanalar gibi mor patatesler de beyin sağlığı açısından büyük öneme sahip olan fenoller ve flavanoidler içermekte; beyin ve sinir sisteminin iletim molekülleri olan serotonin ve dopaminin üretimi için gerekli B6 vitaminini de yüksek oranlarda barındırmaktadır.
Hayatınıza Daha Fazla Renk Davet Edin!
Renkli gıdaların sadece fiziksel sağlığı değil, aynı zamanda zihinsel berraklığı, duygusal refahı ve manevi doyumu elde etmenize nasıl yardımcı olabileceği hakkında daha fazla bilgi ister misiniz?
Deanna Minich’in Whole Detox adlı kitabındaki 21 günlük kişiselleştirilmiş programla tüm toksik engellerinizi bulup ve uzun süreli optimal sağlığa ulaşabilirsiniz.
Gökkuşağı sağlığını hayatınıza davet edin. Deanna Minich’in Rainbow Diet kitabı ile gelişmenize yardımcı olmak için eski şifa ve yeme uygulamalarının beslenme bilimi ile nasıl birleştiğini keşfedin!