ZİHİN TAKVİYESİ: KOLİN
Kolin yeni keşfedilen ve birçok besin maddesinin içerisinde bulunan önemli bir bileşiktir. İlk kez 1998 yılında keşfedilmiştir. Kolin vücudumuzda karaciğerde üretilir fakat az miktarda üretildiğinden dolayı kolin eksikliğini kapatmak için besinleri kullanırız. Birçok insan dışarıdan alınması gereken gerekli kolin miktarının tamamlayamadığı için kolin eksikliği yaşayarak ciddi sağlık problemleri yaşayabilir. Bu eksikliğin azaltılması için besin takviyesi olarak alınması önerilmektedir.
Kolin, organik yapıda ve suda çözünebilir bir bileşiktir, vitamin veya mineral sınıfında kategorize edilmez. Ancak, bazen B vitamini sınıfında gruplandırılabilmektedir. Vücudumuzda birçok karmaşık metabolizma adımlarında görev alarak vital rollerde bulunur. Hücre zarının yapısında, hücre sinyal iletimi sürecinde, yağ metabolizmasında, DNA sentezinde ve sağlıklı bir zihin sağlığı için önemlidir.
Kolinin birçok sistemin işleyişinde bulunsa da zihin ve beyin sağlığı üzerinde baskın bir etkisi vardır. Kolin asetilkolin nörotransmiterinin yapısına katılır. Bu nörotransmiter birçok beyin fonksiyonunun yerine getirilmesini sağlar. DNA sentezinde yer alarak da beynin çalışmasına yardımcı olarak beyni güçlendirir. Bunun yanında hafıza üzerinde de etkinliği bulunmuştur. Düzenli kullanımda kısa ve uzun süreli hafızayı güçlendirmektedir. Orta derecede Alzheimer hastalığının gelişimini yavaşlattığı da bulunmuştur. Daha fazla çalışma gerekse de araştırmalar hamilelik sürecinde yeterli miktarda alınan kolinin fetüsün beyin gelişiminde ciddi etkileri olduğunu bulmuş ayrıca çocukluk çağında da bu gelişimin devam ettiği gözlemlenmiştir. Bunun yanında zihin sağlığı üzerinde de etkileri vardır. Stres ve anksiyete seviyelerini azalttığı bilinmektedir. Birkaç çalışmada da bipolar üzerinde de etkileri olduğu gözlemlenmişse de bunu kanıtlayacak çalışmalar yetersiz kalmıştır.
Kolin en çok tavuk ve sığır karaciğerinde bulunan bir besin olsa da ayrıca yumurta, taze morina, ton balığı, karnabahar ve soya yağında da yüksek miktarda bulunur. Eksikliğinde vücut fonksiyonlarında azalma görünse de dışarıdan yeterli takviyeler alındığında bu süreç düzelmektedir. Ek olarak, gıda takviyesi olarak da kullandırılabilen kolin, beyin ve zihin fonksiyonlarının gelişiminde önemli bir yere sahiptir. Yaşlanmaya bağlı olarak koruyucu besin takviyesi olarak kullanılabilir. Uzman gözetiminde kullanılması sağlık için fayda sağlayabileceği bilinmektedir.