Meditasyonun kaygıya karşı bir panzehir olarak uzun zamandır kullanıldığı bilinmektedir. Wake Forest Baptist’teki araştırmacıların sağlıklı, günlük kaygı seviyesinde ve meditasyonla uğraşmamış 15 gönüllüyle bu teoriyi test etmek için yaptıkları bir çalıma sonucunda; 20 dakikalık 4 adet farkındalık meditasyonundan sonra, katılımcıların kaygı seviyelerinin her meditasyondan sonra ciddi şekilde düştüğünü gözlemlemişlerdir. Bu bireylerin beyin görüntüleme taramaları; meditasyonun endişe kontrolünde rol oynayan beyin ön singulat korteksini harekete geçirerek kaygıyı düşürdüğünü; bununla birlikte kaygı ve streste rol oynayan amigdaladaki gri maddenin de azalmasını sağladığını ortaya çıkarılmıştır.
Ocak 2014’te the American Medical Association (JAMA) of Internal Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırma yazısı, meditasyonun antidepresanlar kadar etkili olduğunu öne sürmüştür. Exeter Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma ise farkındalık meditasyonlarının ilaçlardan ya da terapilerden daha yararlı olduğunu belirtmiş, dört aylık bir meditasyon sürecinden sonra hastaların %75’inin antidepresanları bırakacak kadar iyi hissettiklerini rapor etmiştir.
Meditasyon entellektüel bir uygulama olmadığı halde, zihnimizin bu tekniği ve etkilerini ayrıntısı ile bilimsel açıdan anlaması ve ikna olması pratiğin sürdürülebilirliği açısından son derece önemlidir. Meditasyonun beden, zihin ve ruh sağlığımız üzerindeki olumlu etkileri uluslararası saygınlığı olan birçok bilimsel araştırma ile kanıtlanmıştır.
Harvard Tıp Fakültesi, Massachusetts Institute of Technology, Yale Üniversitesi, Massachusettes General Hospital’a bağlı olan “Benson-Henry Beden ve Zihin Tıbbı Enstitüsü” gibi bilim dünyasındaki önemli kurumlarca yapılan bu araştırmaların bir çoğu beyindeki nöro-plastisite değişimini kanıtlayan araştırmalardır. Bu araştırmalara göre düzenli meditasyon ile beyindeki nöronların birbirleri ile bağlantı şekilleri ve ilişkileri evrimleşme yönünde hızlı bir değişim göstermekte ve bununla beraber beynin kimyası da değişmektedir. Yani düzenli meditasyon, zihnimizin çalışma şeklini değiştirmektedir.