Health Data Science’da yayınlanan yakın zamanlı bir çalışma BMI (Boy Kütle İndeksi)’nin beyin sağlığı ile olan ilişkisini ortaya koydu.
Çalışma farklı yaş grupları arasında yapılarak, beyin sağlığının BMI’a göre gelişimsel süreci incelendi.25 ile 83 yaş aralığına sahip yetişkinler 16 yıllık nüfusa dayalı bir izlem süresinde değerlendirildi. Araştırmacılar,45 yaş altı ve 60 yaş üstü yüksek BMI’e sahip bireylerin daha küçük beyin hacmine ve daha büyük miktarda beyaz madde hiperintensitesine (WMH) sahip olduğunu keşfetti. Çalışmada ,BMI ve beyin makro yapısı, beyaz madde bütünlüğü ve beyin mikro yapısı incelendi.Ayrıca, genetik veriler kullanılarak nedensel ilişkiler kurmak amacıyla Mendelian randomizasyon analizi yapıldı.
Sonuç olarak yüksek BMI’nin beyin hacminde azalma, beyaz madde lezyonlarında artış ve mikroyapısal bütünlüğün bozulmasıyla ilişkili olduğunu gösteriyor. Bu durum, beyin sağlığını korumak için yetişkinlerin sağlıklı ve ideal BMI’lerinin korunmasının önemini vurgulamakta.Bunun için ise sağlıklı ve dengeli beslenmenin boy kütle indeksinin korunması için önemli olduğunu vurgulanmakta.