Genel

Parkinson Hastalığı Yapay Zeka Taramalarıyla Erken Tespit Edilebilecek

Bir araştırma, yapay zeka (AI) tarafından desteklen göz taramalarının, insanlarda Parkinson hastalığının semptomları oluşmadan hastalığın tespit edilebileceğini ileri sürdü.

Londra Moorfields Göz Hastanesi ve UCL Oftalmoloji Enstitüsü’nden bir ekip, bir veri kümesini analiz etmek ve retina işaretleyicilerini tespit etmek için yapay zekayı kullandı. Çalışmada, Parkinson hastalarının ve Parkinson hastası olmayan kişilerin gözlerinde fiziksel farklılıklar olduğu bulundu.

2008 ve 2018 yılları arasında Londra’da yapılan çalışmada göz hastanelerine başvuran 40 yaş ve üzeri 154.830 hastadan oluşan bir gruptan, retinanın kesitinin yüksek ayrıntılı görüntüsünü üreten, optik koherens tomografi (OCT) olarak bilinen bir tür 3 boyutlu taramadan elde edilen verileri inceledi. Çalışma, 40 ila 69 yaşları arasındaki 67.311 sağlıklı gönüllüyü değerlendiren tıbbi bir veri tabanındaki veriler kullanılarak tekrarlandı.

Parkinson hastalarının gözünde daha ince bir ganglion hücresi iç pleksiform tabakası ve iç nükleer tabaka olduğu bulundu. Bu belirteçleri klinik ortaya çıkmadan ortalama yedi yıl önce tanımladı. Araştırmacılar, semptomların ortaya çıkmasından önceki yıllarda bu katmanlara bakmanın, hastalığın daha erken tespit edilmesine yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Projenin bulguları Amerikan Nöroloji Akademisi’nin tıp dergisi Neurology’de yayınlandı.

Çalışmada yer araştırmacılar, OCT taramalarının beyin ile ilişkili rahatsızlıkların, beyin taramalarından daha ölçeklenebilir, invazif olmayan, daha düşük maliyetli ve daha hızlıdır olduğunu belirtti. Araştırmanın sonucu, Alzheimer, multiple skleroz ve şizofreni gibi diğer nörodejeneratif durumların belirtilerini semptomlar ortaya çıkmadan önce bulmanın, gelecekte insanların bazı rahatsızlıkların ortaya çıkmasını önlemek için yaşam tarzı değişiklikleri yapma zamanına sahip olabileceği ve klinisyenlerin yaşamı değiştiren nörodejeneratif bozuklukların başlangıcını ve etkisini geciktirebileceği anlamına geliyor. Moorfields’ın tıbbi direktörü Louisa Wickham, daha geniş bir popülasyonda görüntülemenin kullanılmasının “gelecekte halk sağlığı üzerinde büyük bir etkiye sahip olabileceğini” ve “tahmin edici analiz” potansiyeline sahip olabileceğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir