Sosyal medya günümüzde çoğu insan tarafından çeşitli amaçlar için kullanılan bir platformdur. Eğitim, gündem takibi ve en çok da eğlence amaçlı kullanılan bu uygulamalar teknoloji çağının içinde doğan birçok bireyin vazgeçilmesi haline gelmiştir. Ortalama bir insanın bu yüzyılda sosyal medya kullanma oranı yaklaşık on saat olarak belirlenmektedir. Bu durum başta mental sağlık olmak üzere bütünsel fizyolojik süreçleri ciddi şekilde etkilemeye başlamıştır.
Sosyal medyanın görünürde insanları sosyalleştirse de çoğu araştırma bu çoklu takipçi arkadaşlıklarının aslında gerçek hayatta insanları yalnızlaştırıp ekranlar arasına sıkıştırdığını göstermektedir. Beğeni oranları ile mutlu olan, özendirici fakat çoğu birey tarafından karşılanması zor zengin ve şöhretli hayatların bu platformlar içinde yer alması insanları mutlu etmekten çok depresyona sokmaktadır. Bunun yanında sürekli bağlantıda olma ihtiyacı, hayatı ve insanların yaşamlarını takip etme veya kendi hayatından kareleri paylaşma ihtiyacının hissedilmesi çoğu kişide bilinçli yapılan bir bağımlılığa neden olmaktadır. Zamansız sosyal medya kullanımı özellikle gece vakitlerinde uzun süre vakit geçirmek uyku problemlerine neden olması mental sağlık ve depresyonun gelişmesine ön ayak olmaktadır. Sürekli ekran bildirimleri veya bu tür platformları sürekli kullanma ihtiyacının gerekli olduğunu hissetmek gerçek hayatta gerçekleştirdiğimiz birçok deneyimde dikkat dağınıklığına veya performans düşüşünün sebeplerinden biridir. Mental olarak tüm bu sebepler bireylerin çok umutsuz ve üzgün hissetmelerine, başta depresyon olmak üzere zihinsel ve mental gelişimi geriletecek hatta durduracak etkilere sahip olmakta. Ayrıca, sürekli sosyal medya kullanımına bağlı olarak gelişen hareketsiz yaşama tarzı demans başta olmak üzere birçok beyin ile ilgili hastalıkla ilişkilendirilir.
Mental ve ruhsal sağlığımızı bu kadar kötü yönde etkileyen sosyal medya kullanımını azaltmak veya bazı dönemlerde sosyal medya detoksu yapmak zihinsel sağlığımızı korumak için uygulanabilecek faaliyetlerdendir. Sosyal medyayı kullanırken aynı zamanda gerçek hayat dengesinin sağlanması ise en etkili çözümlerden biridir.