Müzik, insanlık ile birlikte oluşan çeşitli söz ve ritimlerin bir araya gelmesiyle oluşan bir yapıdır. Yaratıcılığın ön planda olduğu bir dizilim olan müzik genellikle eğlence amaçlı kullanılsa da tıpta da psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde önemli bir rol oynamıştır. Ancak sadece psikolojik olarak zihnimiz üzerinde etkisi haricinde aynı zamanda zihinsel gelişimimiz konusunda da önemli etkilere sahiptir. İyilik hali, bilişsel özelliklerin ve öğrenme becerilerin gelişimi üzerinde de olumlu sonuçlara sahiptir.
- Müzik dinleyen bireylerin kaygı ve depresyona yakalanma riski dinlemeyenlere göre daha azdır.
- Müzik performanslarına giden kişilerin beyin fonksiyonları gitmeyenlere göre daha iyi olduğu bulunmuştur.
- Müzik ile ilgilenen çocukların öğrenme becerileri anlamlı ölçüde daha çok gelişmiştir.
- 50 yaşın üzerindekiler de dahil olmak üzere aktif müzikle meşgul olmak, daha yüksek mutluluk oranları ve iyi bilişsel işlevlerle ilişkilendirilir.
- Erken dönemde müzikle tanışmamış ancak şu anda biraz müzik zevkiyle meşgul olan yetişkinler, ortalamanın üzerinde zihinsel sağlığına sahip olduğu gösterilmiştir.
Müzik neredeyse tüm beyin bölgelerini ve ağlarını harekete geçirebildiğinden, öğrenme, bilişsel işlevler, yaşam kalitesi ve sosyal güvenlikle ilgili ağlar da dahil olmak üzere çok sayıda beyin yolunu ve ağını güçlü tutmaya yardımcı olabilir. Müzik zihin sağlığımızı korumak veya zihinsel problemlerimizin ilerlemesini önlemek için etkili bir kaynak olabilir. Zihinsel etkilerinden dolayı günlük hayatımızda müziğe yer vererek keyifli vakit geçirip aynı zamanda mental sağlığımızı koruyabiliriz.