Herkesin bildiği ve çoğu hastalığı tedavi etmek için gerekli görülen bir davranıştır gülmek. Sosyalleşmenin azaldığı ve bireyselleşmenin arttığı günümüz toplumunda mutsuzluğun artması çok sık rastlanılan bir durumdur. Vücudumuzda çoğu kimyasal olay hormonlar aracılığı ile gerçekleştirilir. Mutluluk da hormonların kontrolünde olan bir süreçtir. Bahsedilen mutluluk hormonlarına aşağıdakiler örnek verilebilir:
Dopamin: İyi hissetme hormonu olarak bilinir. Aslında bir nörotransmiter olan dopamin beynimizin ödül sistemine bağlı olarak çalışır. Öğrenme, hafıza ve daha pek çok şeyin yanı sıra zevkli hislerle de ilişkilidir.
Seratonin: Uyku, iştah, sindirim, öğrenme yeteneği, hafıza ve modumuzu yükselterek mutlu hissetmemize neden olur.
Oksitosin: Aşk hormonu olarak bilinir. Doğum, emzirme ve güçlü ebeveyn bağlarının oluşmasında görevlidir. Ayrıca ilişkilerde güveni, empatiyi ve bağları geliştirmeye yardımcı olabilir. Fiziksel temas ile oksitosinin etkinliği artar.
Endorfin: Stres ve rahatsızlık durumlarında üretilen doğal bir ağrı kesicidir. Ödül üreten faaliyetlerde seviyesi artabilir. Yemek , egzersiz ve seks yapmak vücudumuzda endorfin seviyesini yükseltir.
Hayatımızdaki birçok olumlu ve eğlenceli aktivite mutluluk hormonlarının salgılanmasına sağlar. Örneğin, müzik dinlemek, yoga yapmak, arkadaşlarınızla gülmek, romantik bir gece planlamak veya hayvan beslemek bile bizleri mutlu etmeye yeter. Sosyalleşmek de bu durumlar arasında sayılabilir. Yaşamımıza eğlendiğimiz faaliyetleri katmak kendimizi iyi hissetmemizi sağlar. Bunların yanında, bazı spesifik yiyeceklerde modumuzu arttırmakta görev alabilir. Çünkü kimyasal bir mekanizmaya sahip olan vücudumuza mutlu hissetmemizi sağlayan hormonları destekleyecek bileşiklerin alınması fiziksel olarak tüketeceğimiz besinlerin mutlu hissetmemiz yönündeki etkisini göstermektedir. Bu besinlerden birkaçını inceleyecek olursak:
Kuşkonmaz: Triptofan içeren en önemli bitkisel kaynaklardan biridir. Vücuttaki serotonin seviyesinde aktif rol oynar. Aynı zamanda, araştırmalar depresyonu olan birçok kişinin eksikliğini gördüğü bir vitamin olan yüksek düzeyde folat (B12 vitamini) içerir.
Avokado: Yüksek miktarda B3 vitamini içerir. B3 vitamini serotonin seviyesini yükseltir Ayrıca, avokadonun içerisindeki omega-3 sayesinde beyin ve zihin sağlığını korumakta önemli bir besin kaynağıdır.
Çeri Domates: İçerisinde bol miktarda likopen maddesi bulunur. Likopen domatese kırmızı rengini veren aynı zamanda güçlü bir antioksidan özellik gösteren bir besindir. Pro-inflamatuar bileşiklerin vücutta birikmesini önleyerek depresyonu azaltır.
Bitter Çikolata: N-asiletanolamin kimyasal içeriğiyle beynin endorfin salgılamasını sağlayarak doğal ruh halini iyileştirir.
Fındık ve tohumlar: Tüm kabuklu yemişler ve tohumlar serotoninin öncüsü olan triptofan içerir ve aynı zamanda depresyon riskini azalttığı gösterilen antioksidanlar da sağlarlar.
Meyveler :Ananas, muz, kivi ve eriklerin hepsi yüksek miktarda serotonin içerir . Serotonin içermeleri ruh halimizi dengelememizi sağlar.
Ispanak: Enerjiyi artırmaya yardımcı olan magnezyum ve eski moda Prozac öncesi anti-depresanların yaptığı gibi monoamin oksidazın parçalanmasını azaltabilen feniletilamin içerir.
Belirtilen yiyecekler günlük hayatta tükettiğimiz, dengeli ve düzenli beslenme rutinlerinin vazgeçilmezleri arasındadırlar. “Ne yersen oyuzdur’” özdeyişi aslında mutlu olmanın da beslenme alışkanlıklarımızdan geçtiğinin en önemli kanıtlarından biridir.