BESLENME VE BEYİN SAĞLIĞI
Diyet ile beyin sağlığı arasındaki ilişki şaşkına çevirecek düzeyde…
Diyetimiz yani beslenmemiz kelimenin tam anlamıyla her alanda açıkça ve belirleyici bir rol oynar. Düşüncelerimizi, eylemlerimizi, duygularımızı ve davranışlarımızı şekillendiriyor.
Yapılan birçok araştırmada ve son zamanlarda yapılan genomik sıralama çalışmaları ve yeni nesil görüntüleme yöntemleri ile beraber bazı yiyeceklerin nöro- koruyucu olduğu ve ömür boyu bilişsel zindeliği desteklediği görülmüştür. Bazı besinler ise beyin için zararlıdır bizi genel olarak yavaşlatır, yorgun ve halsiz hissetmemize sebep olur ve bunama riskimizi de artırır.
İşte beyin için en iyi yiyecekler;
- Havyar
Omega 3 kaynağı olarak zengin olan havyar, kolin (anı oluşumunda gerekli olan B6 vitamini) ve B12 vitamini (sinir sistemini desteği) dahil olmak üzere zengin bir besin kaynağıdır. Demir, magnezyum gibi mineraller ve A vitamini, C vitamini ve selenyum gibi güçlü antioksidanlar ile birleşen güçlü bir protein kaynağıdır. Ancak havyar pahalı olduğu için onun gibi omega açısından zengin hamsi, somon, lüfer, sardalya, uskumru gibi balıklarda alternatif olarak kabuledilebilir.
- Koyu yeşil yapraklı besinler
Ispanak, pazı, karahindiba ve lahana gibi yeşil sebzeler sağlıklı bir sinir sistemi için gerekli vitamin, mineral, lif gibi hastalıklarla savaşan bir yapıya sahiptir.
- Meyveler
Özellikle böğürtlen, yaban mersini, çilek, ahududu, kiraz, dut gibi yaşlandıkça hafızayı daha dinç tutmaya yardımcı olan antioksidanlar zihnimiz için en baş yardımcılarımızdır. Beyin için enerji kaynağı olan glikozu da meyveler sağlamamıza yardımcı olurken düşük glisemik indeksleri nedeniyle şeker seviyesininde düzenlenmesine yardımcı olurlar.
- Zeytinyağı ve Keten tohumu yağ
Omega -3 ve E vitamini gibi yaşlanmayı geciktirenmineraller ile dolu zeytinyağı, ayrıca kalbe iyi gelen tekli doymamış yağ bakımından da zengindir ve kalp için iyi olan bir yağ formudur.
- Ham kakao
Hücresel yaşlanmayı geciktirici ve kalp hastalığı riskini azalttığı bilinen güçlü bir antioksidan olan ham kakao özellikle teobromin açısından zengindir. Kafein benzeri etki gösteren teobromin, vazodilatör etkinlik sayesinde beyne kan akışının sağlanmasında yardımcı olur. Ham kakaoyu smoothielerinize koyarak tüketebilirken, her gün küçük bir parça bitter çikolata günlük kakao ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olur.
- Su
Beyin içerik olarak %80 sudan oluşan bir yapıdır. Beyinde gerçekleşen kimyasal reaksiyonlar suya özelliklede enerjiye ihtiyaç duyarlar. Beyin dehidrasyona karşı o kadar hassastır ki minimum seviyede su kaybı yaşasa dahi yorgunluk, baş dönmesi, kafa karışıklığı ve daha da önemlisi beyin küçülmesi gibi semptomlara neden olabilir. Beynin uzun ömürlü ve sağlıklı oluşu su tüketimine bağlıdır. Sudaki mineraller ve doğal olarak bulunan elektrolitler beynimiz için gereklidir.