KİVİ ve Zihin Sağlığı
Kivi odun kabuklu iç kısmı yeşil meyveden oluşan asma benzeri bir bitkidir. Beslenme sürecinde tüketildiğinde sağlığı önemli ölçüde etkiler. Mide-bağırsak sistemini, kandaki şeker ve lipit seviyelerini düzenlemektedir. Fiber, potasyum, E vitamini ve C vitamini yönünden zengin bir besin kaynağıdır. İçeriğinde bulunan C vitamininin bağışıklık sistemini güçlendirmede, kalp hastalıklarından korunmada ve antioksidan olma gibi özellikleri bilinmektedir. Bilinenlerin yanında, C vitamini nörotransmiterler, peptit hormonları ve çeşitli enzimler için katalizör görevi görür. Bu gibi beyin fonksiyonlarında görev almaları zihin sağlığımızın korunması ve ruh halimizin belirlenmesi konusunda rol almaktadır. Yapılan çalışmalara göre, düzenli C vitaminin alınmasının ruh halini güçlendirdiği, iyilik halini arttırdığı ve depresyona girme oranlarının azaldığı gözlemlenmiştir. Ayrıca C vitaminin azlığı depresyonu arttırmakta ve bilişsel bozukluklara neden olmaktadır.
C vitaminin bilişsel ve fiziksel fonksiyonlar üzerindeki etkilerinin bilinmesi, C vitamini yönünden zengin olan kivinin de zihin sağlığı üzerindeki etkilerini merak edilmesine neden olmuştur. British Journal of Nutrition’da yayınlanan bir çalışmada kivinin zihin ve ruh sağlığı üzerindeki etkisi araştırıldı. Üç gruba ayrılan katılımcılara sırasıyla kivi, C vitamini ve plasebo tablet verildi. Dört hafta boyunca süren çalışmada katılımcıların ruh halleri ve zihin sağlığını ölçmek için mobil uygulama ve iki haftada bir kan değerleri incelendi. Çalışma sürecinde enerji ve yorgunluk, gelişen ruh hali düzeyi, uyku kalitesi ve fiziksel aktivite seviyeleri değerlendirildi. Bu katılımcılar için ruh halindeki iyileşmeler 14. gün ile 16. gün arasında zirveye ulaştı. C vitamini takviyesi grubundaki katılımcılar, 12. güne kadar ruh halinde iyileşmeler görüldü. Çalışma sonucunda kivi ile beslenen grubun sadece C vitamini tüketen grup ile karşılaştırıldığında daha iyi beyin fonksiyonlarının görüldüğü gösterildi.
Kivi zengin içeriği sayesinde sağlığımızı geliştirmek için önemli bir besin kaynağıdır. Bağışıklık sistemi üzerinde olan etkisi bilinse de zihinsel fonksiyonları geliştirme konusunda yapılan çalışmalar yeterli değildir. Ancak, birçok çalışmada ruhsal durumumuzu güçlendirmekte etkili olduğu bulunmuştur.