Genel

KALP ATIŞ HIZININ YAVAŞLAMASI VE DEPRESYON ARASINDA ORTAK BİR BEYİN AĞI

Brigham and Women’s Hospital’daki araştırmacılar, depresyon ve kalp hızı değişiklikleri arasında beyinde ortak bir ağ olduğunu keşfettiler. Bu bulgular, Nature Mental Health dergisinde yayımlandı. Araştırma, transkraniyal manyetik stimülasyon (TMS) kullanılarak, depresyonla bağlantılı olduğu düşünülen beyin bölgelerinin uyarılmasının kalp hızını da etkileyebileceğini gösterdi. Bu sonuçlar, depresyon tedavisinde kişiselleştirilmiş bölgelerin belirlenmesinde kalp hızı değişikliklerinin bir gösterge olarak kullanılabileceğini ortaya koydu.

Araştırma ekibi, fonksiyonel MRI taramaları yardımıyla 14 kişinin beyinlerinde depresyon tedavisi için optimal bölgeleri belirledi. Her katılımcının beyinlerinde 10 potansiyel hedef alan tespit edildi ve bu bölgelerin her birinin uyarılması sonucunda kalp hızlarındaki değişiklikler gözlemlendi. Bulgular, MRI kullanımına gerek kalmadan TMS terapisinin kişiselleştirilmesi ve daha erişilebilir hale getirilmesi açısından önem taşıyor.

Araştırmanın sınırlılıkları arasında küçük örneklem boyutu ve beyindeki tüm olası bölgelerin uyarılmamış olması yer alıyor. Araştırma ekibi, gelecek çalışmalarda beyinde uyarılacak bölgeleri daha tutarlı hale getirmek için haritalama yapmayı hedefliyor. Ek olarak, Hollanda’daki ekip, depresyon bozuklukları olan ve tedaviye dirençli 150 kişi üzerinde daha büyük bir çalışma yürütüyor. Bu çalışmanın sonuçları, yıl sonunda analiz edilecek ve araştırmanın klinik uygulamalara aktarılmasını daha da yakınlaştırabilir. Bu tür interdisipliner yaklaşımlar, depresyon tedavisinde yeni, yenilikçi yollar sunarak hasta bakımını dönüştürebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir