Fosilleşmiş Coccocephalus wildi, Lancashire’deki bir kömür madeninde yaklaşık bir asır önce bulunmuştu. Şu an Manchester Müzesi’nin arşivinde yer alıyor. Nesli tükenmiş olan balığın fosili ilk olarak bir sabuntaşının tabakasında keşfedilip 1925 yılında bilimsel olarak tanımlandı.
Fosilleşmiş Coccocephalus wildi, bizler için önemli yapan ise iyi korunmuş omurgalı beyninin en eski örneğini oluşturması. Fosilin ise 319 milyon yıl önce yaşadığı tespit edildi.
Birmingham ve Michigan’daki üniversitelerde yapılan araştırma, kafatasının bir beyin ve kranyal sinirler içerdiğini ortaya çıkardı. Fosilleşmiş balıkta omurgalı beyinlerinde bulunan iki taraflı simetri ve iç boş alanlar gibi özelliklere sahip farklı bir nesne bulunduğu belirtildi. Bu bulgu ise hiç beklenmeyen bir sonuçtu ve balıklardaki beyin evrimi konusunda birçok bilgi veriyor. Fosilleşmiş balığın 15-20 cm uzunluğunda yalnızca kafatası bulundu. Ve yapılan tahminlere göre balığın etobur olduğu belirtiliyor.
Araştırmacılar. beyin gibi yumuşak dokuların normalde hızlı bir şekilde çürüdüğünü ve “çok nadiren fosilleştiğini”, ancak bu balık öldüğünde “muhtemelen çok az oksijen içeren çökeltilere hızlı bir şekilde gömüldüğünü”, çünkü bu tür ortamların “yumuşak vücut parçalarının ayrışmasını yavaşlatabileceğini” söyledi.
UoM araştırmacısı Rodrigo Figueroa ise, “yüzeysel olarak etkileyici olmayan ve küçük fosil, bize fosilleşmiş omurgalı beyninin en eski örneğini göstermekle kalmıyor, aynı zamanda yalnızca canlı türlerden beyin evrimi hakkında düşündüğümüz şeylerin çoğunun yeniden çalışılmaya ihtiyaç duyacağını da gösteriyor” yorumunda bulundu.