Araştırmacılar, farelerde zamanın önemli olduğu karmaşık davranışlarda zaman hücrelerinin gerekli olduğunu buldu. Zaman hücrelerinin kısa zaman dilimlerinin haritalandırılmasında kullanıldığı ileri sürülmekte. Ancak, zaman hücrelerinin sadece basit bir saat olmadığı belirtiliyor. Farklı zamanlanmış olaylar arasında ayrım yapmayı öğrendikçe, zaman hücresi aktivitesinin modelinin, her olay modelini farklı şekilde temsil edecek şekilde değiştiğini buldu. Bu keşif, Alzheimer gibi zaman duygusunu etkileyen nörodejeneratif hastalıkların erken tespitine yardımcı olabilir.
Zaman hücrelerinin keşfi ve anlaşılmasında koku uyaran kalıplarının ayırt edilmesi kullanıldı. Fareler farklı zaman aralıklarında koklatılan kokularla fareler farklı zaman hücresi aktivitesi modeli geliştirdi. Medial entorhial korteksin (MEC) manüplasyonu sonucunda bu hücrelerin sadece basit bir kronometre gibi işlemediği sonucuna varıldı. Araştırmacılar bu hücrelerin aslında daha karmaşık zamansal ilişkileri öğrenmekte olduğunu belirttiler. Şaşırtıcı bir şekilde, MEC üzerine yapılan önceki araştırmalar onun aynı zamanda mekansal bilginin öğrenilmesi ve “zihinsel haritalar” oluşturulmasında da rol oynadığını ortaya çıkardı.
Çalışma her ne kadar zaman algısının keşfi gibi görünse de zamansal kayıp yaşanılan Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların saptanmasına yardımcı olabileceği belirtildi. Alzheimer’ın beyinde etkilendiği ilk alanlardan biri; bu da karmaşık zamanlama görevlerinin potansiyel olarak hastalığı erken yakalamanın bir yolu olabileceğine işaret ediyor.